„Egalitatea de gen este despre dezvoltare și bunăstare, despre ziua de mâine” – Liliana Palihovici – Consultări sub-regionale Beijing+25 la Chișinău

Trăim timpuri care ne aduc importate provocări la capitolul asigurarea egalității de gen, iar aceste provocări pot fi depășite prin voința politică a guvernelor și prin parteneriate durabile dintre autoritățile publice, societatea civilă și instituțiile internaționale.

Ne dorim cu toții să trăim într-o societate democratică în care atât femeile, cât și bărbații se bucură de oportunități și șanse egale pentru afirmarea și participarea lor în viața socială, economică și politică.

Acum 25 de ani, la Beijing, prin semnarea Declarației de la Beijing și a Platformei de Acțiuni, statele-membre ONU, inclusiv Republica Moldova, și-au asumat angajamentul de a contribui la reducerea sărăciei în rândul femeilor, de a stopa orice formă de violență împotriva fetelor și femeilor, de spori șansele lor de a obține acces la servicii educaționale și de sănătate calitative, de avea acces la resurse financiare accesibile pentru dezvoltarea propriilor afaceri și de se implica plenar în viața politică și în procesele decizionale, împreună cu bărbații etc.

Cum au reușit oare Republica Moldova, Ucraina, România, Azerbaidjan, Georgia, Belarus și Armenia să îndeplinească aceste angajamente și care ar trebui să fie strategiile următorilor ani pentru a realiza Agenda 2030 vom discuta, la Chișinău, cu reprezentanți ai peste 80 de organizații ale societății civile din șapte țări, în perioada 4-5 septembrie 2019, în cadrul Consultărilor sub-regionale.

Egalitatea de gen nu este despre femei, este despre democrație, despre condițiile în care cresc și se dezvoltă fetele și băieții, este despre viitorul pe care ni-l construim împreună. Egalitatea de gen este despre cum înțelegem noi acest lucru, despre cum dezvoltăm politicile publice, despre democrație și pace, despre toleranță și diversitate, despre dezvoltare și bunăstare, DESPRE ZIUA DE MÂINE!

Sunt onorată pentru faptul că „Institutum Virtutes Civilis” organizează la Chișinău, în parteneriat cu UN Women în Moldova și Fundația Hanns Seidel, Consultări sub-regionale Beijing+25 ca să discutăm și să identificăm împreună acțiunile societății civile pentru îmbunătățirea politicilor publice în asigurarea egalității de gen. Sper ca soluțiile pe care le vom identifica să aducă schimbări pozitive nu doar în cele șapte țări participante la Consultările sub-regionale de la Chișinău, ci și în întreaga regiune și în toată lumea.

Liliana Palihovici, Președinta Asociației „Institutum Virtutes Civilis”, Republica Moldova

Recente

Mai vezi și

Liliana Palihovici: „Ziua de 8 martie oferă oportunitatea de a marca rezultatele pe care femeile le-au atins în diverse domenii, de la politică la...

Îndemnul președintei AO Institutum Virtutes Civilis, Liliana Palihovici, de Ziua Internațională a Femeii.

Liliana Palihovici: „Promovarea egalității de gen nu se rezumă doar la legislație, ci implică și investiții în educație și conștientizare”

Președinta AO „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici, a subliniat în cadrul mesei rotunde organizate de Federația Sindicatelor din Moldova, în ajunul Zilei Internaționale a...

AO IVC pune la dispoziția APC, APL și prestatorilor de servicii sociale ghidul „Achiziția publică a serviciilor sociale în Republica Moldova”

AO „Institutum Virtutes Civilis” lansează ghidul intitulat „Achiziția publică a serviciilor sociale în Republica Moldova”, un instrument esențial destinat Autorităților Publice Centrale (APC), Autorităților...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here