DIEZ.MD | „Atât femeile, cât și bărbații trebuie să participe în mod egal în luarea deciziilor”. La Chișinău, a fost lansată a doua ediție a „Women 4 Leadership”

DIEZ.MD

65 de femei-lidere din diverse regiuni ale Republicii Moldova s-au reunit, la Chișinău, pentru a participa la un șir de instruiri pentru anul 2019 ale Academiei de Liderism Feminin „Women 4 Leadership”. Femeile-lidere au fost încurajate de către inițiatorii și partenerii proiectului, dar și de către participantele la ediția precedentă să beneficieze din plin de această oportunitate ca să-și facă vocea auzită și inițiativele realizate.

Proiectul „Women 4 Leadership” este realizat de Asociația „Institutum Virtutes Civilis” (IVC) și IP CRAION CONTACT-Cahul, în parteneriat cu UN Women în Moldova (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor) și finanțat de Suedia, și s-a constituit, după sesiunile desfășurate în 2018, într-o platformă de dialog, instruire și acțiune pentru femeile-lidere din Moldova.

„Noi încercăm să contribuim la dezvoltarea societății. Acest lucru presupune și implicarea femeilor în procesul decizional. Atunci când se ia o decizie politică, trebuie să fie implicați toți oamenii cu diferite viziuni. Nu putem lăsa jumătate de populație fără voci auzite. Noi trebuie să abordăm toate opiniile”, a afirmat Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, Anna Lyberg, menționând în final că femeile reunite în cadrul Academiei de Liderism Feminin pot „inspira și alte femei în alte inițiative pozitive”.

Masa rotundă de lansare a sesiunii de instruiri 2019 s-a desfășurat, pe 1 martie 2019, și a inclus mai multe mesaje de salut din partea inițiatorilor și partenerilor proiectului, precum și o prezentare a obiectivelor Academiei de Liderism Feminin și a mesajelor inspiraționale ale participantelor la acest proiect din sesiunile anului 2018.

„Pentru femei este un exercițiu foarte util ca să-și testeze capacitățile de lider și ulterior să obțină locuri în organele de conducere locale. Scopul UN Women este de a avea cât mai multe femei în procesele de luare a deciziilor la toate nivelele. Actele normative, regulamentele și deciziile care reglementează viața oamenilor trebuie să includă perspective atât ale femeilor, cât și ale bărbaților”, a declarat Ofițera de programe UN Women în Moldova, Elena Rățoi.

Președinta Asociației „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici, și-a exprimat speranța ca toate participantele la această sesiune de instruiri să ajungă în 2019 primare și alese locale și raionale. „Ediția 2019 este focusată pe femeile care intenționează să candideze la alegerile locale. Îmi doresc ca la sfârșitul anului 2019 să avem marea majoritate dintre ele alese cu mandat de primară sau consilieră și să poată să-și realizeze acele planuri pe care le enunță în cadrul trainingurilor noastre”.

De asemenea, Liliana Palihovici a relatat că unele participante la prima ediție a Academiei au reușit să acceadă în viitorul Parlament: „Din 45 de participante ale primei ediții, 14 femei s-au implicat în campania electorală. Noi considerăm că aceasta este un rezultat bun. Nu pot să afirm că este doar meritul proiectului „Women 4 Leadership”. Dar mă bucur că aici a fost și contribuția noastră în luarea deciziei participantelor de a candida în alegerile parlamentare. Mă bucur că unele dintre ele au acces în Parlament și sper că atunci când își vor exercita funcția de deputată vor ține cont de promovarea intereselor femeilor în agenda publică. Vom urmări activitatea lor, totodată, pentru noi este important ca participantele din prima ediție să-și continue programele de dezvoltare a localităților lor”.

Agenda evenimentului desfășurat în cadrul proiectului „Women 4 Leadership” a inclus, de asemenea, pentru zilele de 1-3 martie 2019, o instruire în domeniul abilitării femeilor pentru participare în procesele decizionale, susținută de experți naționali și internaționali.

Directoarea Executivă IP CRAION CONTACT-Cahul, Silvia Strelciuc, a menționat că „Inițial, când ne-am gândit să desfășurăm aceste două ediții ale Academiei de Liderism, am stabilit ca în prima să formăm capacități femeilor care doresc să acceadă în Parlament, iar a doua este destinată pentru femeile care urmează să se implice activ în alegerile locale, să devină primară sau consilieră. Așteptările noastre față de doamnele care au acces în Legislativ este să reprezinte interesele femeilor, iar ce ține de etapa a doua, suntem la început de cale și ne dorim ca participantele să aibă șanse reale de participare în alegerile locale”.

Una dintre participantele la sesiunile precedente ale proiectului „Women 4 Leadership”, Diana Grosu, le-a îndemnat pe femeile reunite în cadrul Academiei de Liderism Feminin „să aibă curaj și să se implice”, povestind că, atunci când a candidat în alegerile parlamentare din februarie 2019, experiența instruirilor a ajutat-o foarte mult. „La prima ediție a Academiei de Liderism Feminin am participat din curiozitate. Nu planificam să mă implic în campania electorală. Fără această șansă, cu siguranță, nu aș fi putut participa în scrutin. Datorită acestui proiect, am fost încurajată să particip în alegerile parlamentare din 24 februarie”.

Diana Grosu este președinta Asociației pentru Drepturile Omului LEX XXI, este activistă anticorupție de la Bălți. Este juristă de specialitate, realizează în special activități de prevenire și combatere a corupției la nivel local și de monitorizare a achizițiilor publice.

Proaspăta participantă a „Women 4 Leadership”, Natalia Guțanu din Cigârleni, Ialoveni,, a spus că „participă la această Academie pentru a-mi „încărca bateriile”, pentru a obține noi cunoștințe și de a deveni mai încrezătoare în propriile forțe. Doresc să particip la următoarele alegeri locale pentru a deveni consilieră locală”.

Speranța comună a inițiatorilor, partenerilor și participantelor la proiectul „Women 4 Leadership”, exprimată în debutul primei sesiuni de instruiri a anului 2019, este ca această promoție a Academiei de Liderism Feminin să repete și chiar să depășească rezultatele obținute de femeile-lidere ale promoției de anul trecut, iar aceste reușite să aducă beneficii atât participantelor, cât și comunităților din care provin printr-o participare autentică și egală a femeilor în procesele decizionale.

Sursa: DIEZ.MD

Recente

Mai vezi și

AO „Institutum Virtutes Civilis” – printre organizațiile naționale ce sunt parte a mecanismului de oferire a asistenței pentru refugiați

Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR) și Consiliul Internațional al Agențiilor de Voluntari (ICVA) au dat publicității un raport ce conține cartografierea și evaluarea rapidă...

/VIDEO/ Cu grijă pentru oameni. Persoanele cu venituri modeste din Glodeni își vor putea spăla gratuit lucrurile

În secolul XXI mașinile de spălat rămân a fi un obiect de lux pentru mulți locuitori din Republica Moldova. Din acest motiv, la Glodeni...

Centre pentru copii, servicii pentru persoane cu dizabilități, oameni ai străzii, vârstnici și servicii medicale la domiciliu vor fi create cu sprijinul Uniunii Europene...

În următorii doi ani, 40 de organizații ale societății civile vor dezvolta, extinde sau îmbunătăți servicii sociale destinate persoanelor din grupuri vulnerabile din toată...