Alina Perju, femeie-lideră și inițiatoare de proiecte comunitare la Cociulia, Cantemir

Alina Perju, originară din satul Cociulia, raionul Cantemir, este una dintre beneficiarele Academiei de Liderism Feminin „Women 4 Leadership”, și este ghidată de dorința de a crea o comunitate activă bazată pe comunicarea continuă dintre Administrația Publică Locală și membrii acestei comunități. Iar participarea ei în apropiatele alegeri locale, de pe 20 octombrie 2019, îi poate facilita îndeplinirea acestui vis după ce s-a aflat mai mulți ani în străinătate.

Alina Perju din Cociulia, Cantemir, a locuit și a muncit peste hotarele țării de peste șase ani, însă vizitele doar pentru perioada sărbătorilor au fost înlocuite acum cu revenirea acasă.

„Am lipsit aproape șase ani și jumătate din țară și veneam acasă doar în vacanță pentru a petrece timpul cu familia. Dar când am revenit deja în Moldova, mi-am dat seama că am nevoie de timp să mă reintegrez în societatea în care m-am născut, pentru că foarte multe lucruri au evoluat, s-au schimbat și pe care eu nu le-am conștientizat din depărtare”, mărturisește Alina Perju.

Acum un an a luat împreună cu soțul său decizia de a reveni în Moldova, acasă. „Am început prin crearea unei organizații obștești, împreună cu un grup de prieteni din trei localități vecine, deci am creat o asociației pentru aceste trei sate, Cociulia, Capaclia și Vișiniovca”, spune Alina Perju, Președinta Asociației „Rădăcini Solidare”.

„În cadrul organizației realizăm proiecte sociale și economice și dezvoltăm satele noastre”, povestește Alina, amintindu-și: „Atunci când am plecat din sat era liceu, un liceu de aproape o mie de elevi . Iar când am revenit în sat era deja gimnaziu, deci numărul a scăzut considerabil, atât numărul de elevi în școală, cât și numărul de locuitori în sat. Iar asta m-a șocat”. Și i-a dat idei și forțe pentru proiecte comunitare.

Peste hotarele țării nu a ezitat să se implice în activitatea diferitelor organizații neguvernamentale, iar experiența de acolo o ajută să transpună ideile în fapte reale în localitatea de baștină.

„În cei peste șase ani cât am trăit peste hotare, am fost o persoană foarte activă în diferite asociații, ONG-uri și de acolo cred că am spiritul acesta civic aprins. Indiferent dacă am trăit în România sau am locuit în Franța, m-am implicat activ în diverse inițiative sociale, educaționale și, revenită acasă, mi-am dat seama că asta lipsește în localitatea mea”. „Am îndrăgit această lume a ONG-urilor, a asociațiilor neguvernamentale, pentru că într-adevăr lucrezi cu oamenii, faci schimbări împreună cu oamenii, implici oamenii în depășirea dificultăților cu care se confruntă. Și asta mă motivează să merg pe această cale mai departe”.

„Totodată, revenind acasă, am descoperit și sectorul ONG-urilor in Moldova, proiecte care se implementează, de care nu știam că există și mi-am zis că este o șansă pentru mine să mă dezvolt acasă. Vorbind cu un coleg care la fel ca mine a făcut studii peste hotare, dar care are ceva mai mult timp de când a revenit în țară și el îmi spunea, eu ceea ce face acum în cadrul unei asociații, putea foarte ușor să o fac în străinătate, acolo era și mai bine asigurat cu salariu și alte condiții de muncă, dar faptul că a revenit în țară îi aduce mai multă satisfacție, este mult mai mare importanța pentru că are sens, sau sensul este mult mai important în ceea ce facem aici.”

Alina Perju optează pentru o comunitate deschisă, în care nu trebuie să existe bariere între primărie și locuitorii satului.

„Motivul care mă face să candidez la viitoarele alegeri locale în calitate de consilieră locală, vine la fel din dorința de a apropia administrația publică locală de cetățeni și de a face mai transparente deciziile care se iau în cadrul primăriei. Oamenii privesc acum primăria ca pe o cetate, dar ea nu trebuie să fie c o cetate. Această instituție trebuie să fie deschisă spre comunicare, Iar tot ce se întâmplă în localitate trebuie realizat împreună cu oamenii, pentru că ei au idei foarte bune și care trebuie auzite și implementate”, susține Alina Perju, care este o femeie-lideră și inițiatoare de proiecte comunitare la Cociulia, raionul Cantemir.

Participând la instruirile din cadrul Academiei de Liderism Feminin „Women 4 Leadership”, Alina Perju intenționează să utilizeze informațiile și abilitățile obținute nu doar în cadrul ONG-ului, dar și pe plan comunitar. Implicarea în procesul decizional contribuie la soluționarea problemelor din localitate. Iată de ce este decisă să se implice în cursa electorală.

„Inițial, când am venit la Academia de Liderism Feminin, încă nu eram foarte decisă să candidez în calitate de consilieră locală, eram mai mult concentrată pe activitatea asociației. Ulterior, mi-am zis că pot să activez și în cadrul asociației, și în calitate de consilieră, sunt două activități care sunt strâns legate”, spune Alina Perju, care este una dintre femeile-lidere participante la sesiunile anului 2019 ale Academiei de Liderism Feminin „Women 4 Leadership”.

„Aici am învățat multe tehnici de comunicare cu publicul și am dobândit mai multă încredere în forțele proprii, pentru că îmi era foarte greu până acum să vorbesc în fața unui public. Am avut parte de instruiri foarte bune, de care nu m-am gândit că voi putea beneficia vreodată. În activitatea asociației la fel am evoluat. Îmi vine mult mai ușor să realizez activitățile pe care le fac împreună cu colegii și cu cetățenii, pentru că îmi aduc aminte de sfaturile mentorilor noștri și deja le aplic”.

Proiectul „Women 4 Leadership” este realizat de Asociația „Institutum Virtutes Civilis” (IVC) și IP CRAION CONTACT-Cahul, în parteneriat cu UN Women în Moldova (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor) și finanțat de Suedia.

Pentru femeile care vor să se implice în procesele de luare a deciziilor, însă care nu au curajul să o facă, Alina Perju transmite un mesaj motivațional.

„Provocarea cea mai mare ține anume condiția femeii. Este greșit să ne gândim astfel: sunt femeie, trebuie să stau la locul meu acasă, în bucătărie, iar bărbații să ia deciziile cele mai importante. Vin să le spun femeilor că voi la fel aveți puterea de a lua decizii și de a ocupa funcții pe care femeile sunt capabile la fel să le dețină. Poate că o asemenea subestimare este observată mai mult în mediul rural. Ceea ce aș spune eu femeilor este să iasă din zona lor de confort și să prindă la curaj, pentru că de fapt dacă stăm să ne uităm, spre exemplu, în raionul Cantemir în majoritatea instituțiilor publice, școli, grădinițe în funcția de conducere sunt femeile și am impresia că acest fapt nu este conștientizat pe deplin. Acesta e sfatul meu: să-și spună opinia fără frică și să acționeze”.

Sursa: Stiripozitive.eu

Recente

Mai vezi și

AO „Institutum Virtutes Civilis” – printre organizațiile naționale ce sunt parte a mecanismului de oferire a asistenței pentru refugiați

Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR) și Consiliul Internațional al Agențiilor de Voluntari (ICVA) au dat publicității un raport ce conține cartografierea și evaluarea rapidă...

/VIDEO/ Cu grijă pentru oameni. Persoanele cu venituri modeste din Glodeni își vor putea spăla gratuit lucrurile

În secolul XXI mașinile de spălat rămân a fi un obiect de lux pentru mulți locuitori din Republica Moldova. Din acest motiv, la Glodeni...

Centre pentru copii, servicii pentru persoane cu dizabilități, oameni ai străzii, vârstnici și servicii medicale la domiciliu vor fi create cu sprijinul Uniunii Europene...

În următorii doi ani, 40 de organizații ale societății civile vor dezvolta, extinde sau îmbunătăți servicii sociale destinate persoanelor din grupuri vulnerabile din toată...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here